Руската армия обяви днес първото успешно изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета „Сармат“, предават световните агенции. 

Президентът Владимир Путин определи ново поколение оръжие с голям обсег като "нямащо аналог в света", предаде „Франс прес“ 

„Това наистина е уникално оръжие, което ще засили военния потенциал на нашите въоръжени сили, ще предпази Русия от външни заплахи и ще накара тези, които се опитват да заплашват страната ни с разюздана и агресивна реторика, да се замислят два пъти“, каза Путин в обръщение, излъчено по телевизията.

Първият изпитателен пуск на междуконтиненталната балистична ракета „Сармат“ е бил извършен от космодрума Плесецк в Архангелска област, предаде ТАСС, като се позова на руското министерство на отбраната.

Снимка: Ройтерс

То съобщи, че задачите на теста са били изпълнени в пълен обем: „Потвърдени са техническите характеристики на ракетата на всички етапи на полета. Учебните бойни блокове са поразили зададения район на полигона „Кура" на полуостров Камчатка", пише в изявлението.

След завършването на техническите изпитания „Сармат“ трябва да замени използваната досега междуконтинентална балистична ракета „Воевода“, отбелязва ТАСС.

Ракетата „Сармат“ е разработена в ракетния център „В. П. Макеев" в рамките на „Роскосмос“ и произвеждана в завода „Красмаш“. Според експерти ракетата е способна да достави разделяща се бойна глава с маса до 10 тона във всяка точка на света както през Северния, така и през Южния полюс, посочва ТАСС.

От Пентагона заявиха, че руското изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета "Сармат"е било "рутинен" тест и не е представлявало "никаква заплаха" за САЩ или техните съюзници.

Москва "надлежно е информирала" Вашингтон за теста в съответствие със задълженията си по ядрения договор, така че той не е бил "изненада" за Министерството на отбраната на САЩ, заяви говорителят Джон Кърби.