Русия изрази дълбоко съжаление за решението на Съединените щати да прекратят сътрудничеството на двете страни за възстановяване на мира в Сирия.

Вчера Вашингтон прекрати контактите си с Москва за примирие в Сирия след последните бомбардировки в Алепо.

От руското външно министерство призоваха САЩ да преценят още веднъж ситуацията, като „в противен случай вината за нови терористични атаки ще падне върху тях“.

„У нас се засилва впечатлението, че в стремежа си да постигнат жадуваната смяна на властта в Дамаск [САЩ] са готови да „сключат сделка с дявола“ – да се съюзят с отявлени терористи“, подчерта руското външно министерство.

По-рано говорителката му Мария Захарова обвини Съединените щати, че не са изпълнили своите задължения по ключови споразумения с Русия за Сирия и сега се опитват да прехвърлят вината върху Москва. Захарова  посочи конкретно факта, че САЩ не са отделили умерените бунтовници от бойците на признатата от ООН за терористична организация „Джебхат Фатах аш Шам“ в Алепо.

„Джебхат Фатах аш Шам“ доскоро бе клонът на „Ал Кайда“ в Сирия, преди да обяви, че скъсва с терористичната мрежа и да се преименува на „Джебхат ан Нусра“.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини е обсъдила по телефона с руския външен министър Сергей Лавров необходимостта от намиране на спешно решение на хуманитарната трагедия в Алепо, предаде ТАСС, като се позова на комюнике на нейната служба. Двамата са разговаряли и за хуманитарната инициатива на ЕС за Сирия.