„Американските военновъздушни удари по Сирия са агресия срещу суверенна държава”, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

През нощта американският президент Доналд Тръмп нареди въздушна атака срещу военна база в близост до сирийския град Хомс в отговор на нападението с химическо оръжие, което уби много цивилни във вторник.

Русия подкрепя режима на Башар Асад.

„Ударите са агресия срещу суверенна държава, базирани на измислен претекст, които цинично се опитват да отвлекат вниманието на света от цивилните жертви в Ирак”, добави още Песков.

„Това нападение нарушава международните закони и сериозно ще навреди на отношенията между Щатите и Русия”, добави още Песков.

По думите му руското правителство не смятало, че Сирия разполага с химически оръжия. Според тях действията на Щатите са сериозно предизвикателство срещу международната коалиция в борбата с тероризма.

Междувременно руското правителство поиска и спешна среща на Съвета за сигурност към ООН по повод атаката в Сирия.

„Това не е първият път, в който САЩ прибягват до подобна мярка, която само влошава настоящите проблеми и застрашава глобалната сигурност”, посочват от правителството.

Русия отхвърля обвиненията на Запада, че именно сирийският президент Башар Асад е отговорен за химическата атака в провинцията Идлиб.

Според руския външен министър, атаката в Сирия е била планирана много преди химическото нападение.