СЕТА е голям компромис, който България прави в името на солидарността с другите, това обяви българският президент Румен Радев в кулоарите на Европейския съвет в Брюксел. Президентът заяви, че търговското споразумение между ЕС и Канада противоречи на българската конституция и той ще сезира Конституционния съд по въпроса.

Европейският парламент окончателно одобри Споразумението за свободна търговия между Канада и Европейския съюз (CETA) в средата на февруари тази година. 

Спогодбата трябва да премахне близо 98% от митата между Евросъюза и Канада, да увеличи двустранната търговия с около 20% и да повиши инвестициите. Едно от условията за приемането на споразумението е условието за отпадане на визите за Канада за граждани на България и Румъния от края на тази година.

България продължава да се противопоставя на Европа на две скорости, подчерта той.

Новото, което страна ни предлага на Европа, е да отпаднат текстовете, които разделят страните на отделни групи и да влязат нови текстове за кохезионни политики.

„Трябва да спрем да гледаме на ЕС като на дойна крава и да източваме еврофондове”, каза още Радев.

Той уточни, че България трябва да извърши сериозни структурни промени.

На Европейския съвет в Брюксел лидерите се опитаха да изглеждат единни, очертавайки бъдещето на Европа след излизането на Великобритания от Съюза.

„Ясно е обединението на всички 27 страни-членки ще бъде нашият най-ценен актив. Имахме оптимистична дискусия за общото ни бъдеще с позитивен тон от всички страни”, каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

„Европа на различни скорости се разглежда от някои като разделителна линия между Изтока и Запада. Не това е целта, а всички 27 страни да се движим заедно като съюз”, коментира и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Евролидерите се срещнаха неформално във формат 27, без британския премиер Тереза Мей, за да подготвят основата на декларация за единство и прогрес за ключовата среща в Рим на 25 март.