Европейският съюз да разработи план за защита на границите при мигрантски кризи.  Това предложи президентът Румен Радев. Той е на официално двудневно посещение в Албания.

Президентът Румен Радев обясни, че още преди 3 години е предложил план за защита на външните граници на ЕС, както и за предотвратяване на хуманитарна криза – там, където може да има нарастване на мигрантския натиск.

Според българския държавен глава най-важното средство за справяне с мигрантската криза е дипломацията.

„Трябва да направим така, че Турция да не бъде оставена сама и да й се помогне. Но трябва да се помогне и на Гърция, която в момента охранява външните европейски граници. Но дипломацията не може да бъде единственото средство за решаване на кризи от такъв характер, защото имаме проблем със сигурността, който трябва да бъде решен. Имаме и хуманитарен проблем, който трябва да бъде решен“, заяви президентът Румен Радев.

По думите му, има "ясни дефицити" на европейската политика по проблема.

„Първо, няма единно европейско решение все още по мигрантския въпрос. Второ, няма изграден капацитет като оперативен план за бърза ясна реакция при защита и то солидарна защита на външните граници на ЕС и възможности за предотвратяване на хуманитарна криза“, допълни Радев.

По-рано днес държавният глава беше посрещнат от албанския президент Илир Мета в Двореца на бригадите. Основен акцент на разговора им е бил стартът на преговорите за присъединяване на Албания към ЕС.

„И днес България продължава да бъде истински адвокат на европейската интеграция на Албания и на останалите страни от нашия регион. И едно от посланията на това посещение е потвърждаване на подкрепата на България за Албания“, заяви Илир Мета, президент на Албания.

Утре Радев ще посети Дурас – градът, най-силно засегнат от опустошителното земетресение с десетки загинали в края на миналата година.

Българският президент се срещна и с албанския премиер Еди Рама. Годеницата на сина му и част от семейството й бяха сред загиналите при земетресението.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!