Българският Румен Радев и словенският му колега Борут Пахор отправиха общо послание към страните от Западните Балкани.
 
Те призоваха проблемите по пътя към евроинтеграцията в региона да се решават с повече спокойствие.

По-рано през деня двумилионна католическа Словения посрещна Румен Радев сърдечно.

Ученици излязоха с българското, европейското и словенското знаме в ръце, за да поздравят нашата делегация.

Радев отдаде почит към всички загинали  във войните словенци и даде за пример помирението в страната, която първа напусна югофедерацията в началото на 90-те години без да пролее кръв.

Още в първите минути пролича  близостта на двата славянски езика, когато двамата президенти поздравиха група ученици на площада  в Любляна.

По-късно  българският президент  каза, че разбира почти всичко на словенски без преводач.

На съвместна пресконференция Радев и Пахор призоваха съседите си на Балканите да не губят вяра в европейските ценности и да търсят мирен и спокоен начин да  разрешават проблемите си както и да се свързват помежду си.

„Ние изпращаме общ призив да не се ограничаваме само с транспортната свързаност, а да направим така, че нашите млади хора да правят наука тук на Балканите”, каза българският президент.

„По мирен път и в европейски дух да се разрешат всички спорни двустранни и мултилатерални проблеми, както на Балканите, така и в цяла Европа”, добави Пахор.

Двамата държавни глави откриха бизнес форум, на който участваха 70 словенски и 35 български фирми. Общите бизнес интереси на двете държави са в развитието на високите технологии, туризма и земеделието.