Румънското правителство загуби вот на недоверие, само три месеца след встъпването си в длъжност.

261 депутати от общо 465 гласуваха срещу правителството, ръководено от Людовик Орбан, което пое властта през ноември, предаде „Фокус“.

За да мине вотът на недоверие, бяха нужни 233 гласа в парламента. Той беше внесен от опозиционната Социалдемократическа партия срещу правителството на малцинството на Национално-либералната партия.

Вотът, озаглавен „Правителството на Орбан и НЛП - приватизация на румънската демокрация“, беше внесен, след като кабинетът пое отговорност пред парламента за преминаване към избор на кметове в два кръга миналата седмица.

Процедурата позволява даден закон да бъде приет без парламентарно обсъждане, ако в срок от три дни не бъде внесен вот на недоверие, пише БТА.

"Загубихме само една битка, но ще спечелим битката за Румъния. Днес бяхме съдени от един токсичен парламентарен алианс, който е загубил отдавна подкрепата на населението на Румъния", заяви Орбан.

Той подчерта, че е горд със свършената за три месеца работа. Според него за кратък период са поправени част от проблемите, създадени от Социалдекмократическата партия. По думите му неговото правителство е върнало Румъния на европейската карта.