Държавният глава на Румъния Клаус Йоханис отказа да одобри кандидатурата на Севил Шайдех за поста  министър-председател на страната.  

"Прецених внимателно аргументите за и против и реших да не приема това предложение", заявява държавният глава.

На проведените на 11 декември предсрочни парламентарни избори най-много гласове отново събра Социалдемократическата партия, срещу която бяха гражданските протести в страната миналата година. Лидерът на партията Ливиу Драгня няма право да се кандидатира за премиер заради обвинения в корупция и условна присъда за изборни злоупотреби.

От партията, заедно с коалиционните им партньори от АЛДЕ (Алианс на либералите и демократите), предлагат за поста бившата министърка на регионалното развитие Севил Шайдех. Тя е от турско-татарското малцинство в страната и е омъжена е за сириец, съобщават румънските медии.

Журналистическо разследване на сайта "РАЙЗ проджект" твърди, че съпругът й е поддръжник на сирийския президент Башар Асад. Ако беше одобрена, щеше да бъде първата жена премиер в страната, и то от турското малцинство. При издигането на кандидатурата й лидерът на социалдемократите заяви, че това ще е единственото предложение и когато тя се „умори”, може да я замести, съобщават румънските медии.

Президентът Клаус Йоханис отхвърли кандидатурата, без да посочва мотиви, и поиска ново предложение за поста.

Ако отново не го одобри, парламентът трябва да бъде разпуснат и да се насрочат нови избори. 

Управляващата коалиция заплаши да поиска импийчмънт на президента заради немотивирания отказ да й даде мандат за съставяне на правителство. Любопитното е, че самият президент Клаус Йоханис е от живеещото в Румъния германско малцинство и също не е православен, а протестант лютеран.