Румънският президент Клаус Йоханис критикува правителството на страната заради постановлението, което предизвика масови протести, но е мнение, че кабинетът трябва да остане на власт и сега не е времето за предсрочни избори.

В реч пред парламента Йоханис смъмри социалдемократическото правителство за приемането късно през нощта на постановлението, което декриминализира някои корупционни престъпления, предаде Ройтерс.

Държавният глава обаче подчерта, че социалдемократите са спечелили правото да управляват на изборите през декември и трябва да продължат да го правят.

„Казвате публично, че искам да сваля легитимното правителство. Това не е вярно. Вие спечелихте, сега управлявате и създавате закони, но не на всяка цена”, обърна се той към депутатите.

“Румъния се нуждае от силно правителство, не такова, което срамежливо изпълнява партийни заповеди”, каза Йоханис.

„Трябва да създавате закони за Румъния, не за група политици с проблеми”, категоричен беше той.

„Оставката на един министър е нещо твърде малко, но предсрочни избори на този етап ще е твърде много”, посочи президентът.

Той заяви също, че след като е спечелила изборите, Социалдемократическата партия е имала "стратегия тип камикадзе", като първата й грижа е била да се захване с делата на правонарушителите, което е възмутило и разгневило румънците. "Обещаха в кампанията едно нещо, а се захванаха с друго", посочи той.

Държавният глава държа реч в отсъствието на министрите от кабинета. От Клаус Йоханис се чакаха предложения за решение на кризата, но той прехвърли топката към отстъстващите в залата.

Според него решението трябва да дойде от този, който е създал проблема - социалдемократите.

Речта на президента беше многократно прекъсвана от депутатите, а много от политическите му опоненти напуснаха залата.

„Очаквах реч за единение, призив към спокойствие и стабилност, но президентът избра да говори за разделение - на добри и лоши депутати, на добри и лоши румънци. Съгласен съм обаче, че сега не е времето за предсрочни избори”, коментира лидерът на управляващите социалдемократи Ливиу Драгня. 

Румънското правителство оттегли спорното постановление в неделя, след като 250 000 протестиращи излязоха на площада в Букурещ. Протестите в северната ни съседка не са били толкова многобройни от падането на комунизма през 1989 г. досега.

Хората настояха кабинетът на Сорин Гриндяну да подаде оставка. От поста си обаче се оттегли само един министър, като посочи, че не може да подкрепи постановлението.

25 000 души протестираха отново в Букурещ снощи. Не е ясно обаче дали по-малобройният протест означава, че правителството се е отървало от бурята, или е спечелило само временно отсрочка, коментира Ройтерс.