Нов пик беляза недоволството на румънците тази вечер. Над 250 000 души са излезли на протест в цялата страна, а от 130 000 до 150 000 са били пред сградата на правителството в Букурещ, предаде Ройтерс.

Румънската опозиция ще иска вот на недоверие на правителството заради спорното постановление за амнистията. Въпреки мощните протести кабинетът късно снощи одобри промените в наказателното производство.

Протестите започнаха още тази сутрин, когато около хиляда души се събраха на площада, скандирайки "Предсрочни избори", "Крадци", "Плъхове", "Румъния, събуди се!", а с приключването на работния ден броят на демонстрантите нарасна.

Общественото недоволство не стихва вече пети ден. Промените дават възможност много от политиците да избегнат наказателно преследване с противоречиви трактовки за амнистия и освобождаване от отговорност.

"Протестираме срещу неморалните и мафиотски методи на управление. Гласуват по тъмна доба като крадци, гласуват закон, който дава право да задигнат 44 000 евро на политици и длъжностни лица, които им служат", каза Александру, един от протестиращите.

Президентът Клаус Йоханис призова кабинета да отмени постановлението. Председателят на Eврокомисията Жан-Клод Юнкер и заместникът му Франс Тимерман също реагираха, като в писмо призоваха Букурещ да продължава с борбата срещу корупцията, а не да отстъпва.

Само преди седмица при представянето на докладите за напредъка на България и Румъния Тимерманс похвали северните ни съседи „със значителните успехи и трайната положителна тенденция"  за реформиране на съдебната система.