В Румъния започна гласуването в балотажа на президентските избори, предадоха световните агенции. Съперници са настоящият премиер и лидер на управляващата Социалдемократическата партия Виктор Понта и кметът на град Сибиу Клаус Йоханис, издигнат от опозиционния Християнлиберален съюз.

Победителят ще заеме за пет години поста на досегашния президент Траян Бъсеску, избран през 2004 г. и престоял на него два мандата.

Право на глас имат над 18,3 милиона избиратели. В страната ще бъдат разкрити 18 550 избирателни секции, които отварят врати в 7:00 часа и затварят в 21:00 ч. румънско и българско време. В чужбина ще бъдат разкрити 294 избирателни секции, колкото и на първия тур на 2 ноември, въпреки че тогава хиляди румънци от диаспората не успяха да упражнят правото си на глас. Властите уверяват, че са взети допълнителни мерки за
нормално протичане на гласуването зад граница, съобщават румънските и световните агенции.

Социологическите проучвания преди втория тур даваха преднина на премиера Виктор Понта от 8 до 10 процентни пункта пред Клаус Йоханис, но според анкета, публикувана в събота, разликата между двамата се е стопила до 2%. Според данните Понта би получил 51%, а Йоханис – 49%.

В 100-часово онлайн гласуване, организирано от вестник „Гъндул", Йоханис излезе категоричен победител с 96,42% от включилите се 42 463 потребители. Освен това Йоханис спечели гласовете на румънците в чужбина, участвали в първия кръг на
изборите, като получи 46,17%, докато премиерът Понта събра едва 15,90 на сто.

Снимка: EPA

Виктор Понта, лидер на Социалдемократическата партия, стана най-младият премиер в Европа през май 2012 г., малко преди да навърши 40 години. Той е бивш прокурор, любител рали пилот, женен за евродепутатката Дачиана Сърбу. Кариерата му върви без
съществени спънки, въпреки че беше обвинен от президента Траян Бъсеску в плагиатство на докторската си теза и че е бил агент под прикритие - обвинения, които Понта отхвърля.

Откакто пое премиерския пост страната, се радва на икономически растеж и политическа стабилност. Той казва, че Румъния ще остане съюзник на САЩ и отхвърля твърдения, че симпатизира на Владимир Путин.

Критиците казват, че като президент той може да даде амнистия на политическите си съюзници, вкарани в затвора за корупция, и че неговата Социалдемократическа партия би имала твърде голяма власт.

Снимка: EPA

Кандидатът на опозиционния Християнлиберален съюз Клаус Йоханис твърди, че той би бил най-подходящият за продължаване на борбата на Румъния срещу корупцията и за осигуряване на независимост на правосъдната система. 55-годишният преподавател
по физика управлява от 2000 г. Сибиу - град с около 155 000 жители в Трансилвания.

Той е възприеман като джентълмен в изпълнената с грубост и бъркотия румънска политика. Наричан „германецът” от опонентите, той казва, че неговото семейство живее в Румъния от 500 години. По време на предизборната кампания представители на Социалдемократическата партия обвиняваха Йоханис, че „не е истински румънец”, че няма деца и че предпочита да инвестира в недвижими имоти.

Снимка: EPA

През двете седмици между двата тура на президентските избори в големите градове на Румъния бяха организирани антиправителствени протести, на които правителството бе
обвинено, че умишлено възпрепятства гласуването в чужбина.

Румънски избиратели заплашиха, че ще излязат на улицата вечерта на 16 ноември на Университетския площад в Букурещ, ако на втория тур се повтори ситуацията от първия, когато голям брой румънци не успяха да гласуват.