Румъния си поставя за цел до 10-12 години да превиши средното равнище в ЕС на БВП на глава от населението, а до 2019 г. да има една от най-благоприятните данъчни политики в съюза. Това заяви на специализирана конференция днес министърът на финансите Дариус Вълков, цитиран от Аджерпрес.

Вълков посочи, че през следващите две години Румъния не може да приложи прогресивно данъчно облагане, дори на теория, а отправната точка на плановете за данъчно облекчаване ще бъде сумата от 8 милиарда евро, която трябва да влезе в икономиката до 2020 г.

"И да искахме да преминем към прогресивно данъчно облагане през следващите две години, това не е възможно, защото днес Националната данъчна администрация няма възможност от гледна точка на базата данни да го приложи, дори на теория", каза министърът.

Затова, по думите му, Румъния ще продължи с плоския данък. "Днес близо един милион души работят в Румъния без трудови договори и една от целите на новия Данъчен кодекс е да извадим на светло голяма част от тези работни места. Трябва да има отправна точка, а тя е планът от 8 милиарда евро, които трябва да влязат в икономиката през следващите пет години, между 2015 и 2020 г.", заяви Вълков.

По думите му средствата, които ще се съберат чрез прилагането на данъчни облекчения, ще бъдат насочени на първо място към намаляване на ДДС. "Най-късно в края на тази година ДДС ще бъде намален от 24 на сто на 20 процента, като цяло, и от 24 на сто на 9 процента за месните продукти, зеленчуците и плодовете, както и за връщане на ДДС в строителството", каза Дариус Вълков.

Румъния намали ДДС за хляба и хлебните изделия от 24 процента на 9 на сто през септември 2013 г.