Рожден ден в Ню Йорк влезе в рекордите на Гинес с торта със 72 000 свещички. 125 ентусиасти участваха в украсата на тортата с празничните свещи. Важно условие за постигането на рекорд е те да горят едновременно.

Заради високата температура при горенето на хилядите свещи восъкът се топи са секунди, затова в запалването се включиха 70 души с газови горелки.

Събитието беше организирано в чест на индийския духовен водач Шри Чинмой, живял от 1931 до 2007 г. Той изповядва философията за себенадминаването - вродения импулс на всяко човешко същество за интелектуална, творческа и духовна еволюция. Така основава „Маратонът за мир” - световно събитие, което се провежда всяка година и вече се е наложило в над 100 държави.

Неговият последовател - Ашрита Фурман, е поставил в живота си 622 рекорда на Гинес, което го прави рекордьор по чупене на рекорди.

В списъка му с постижения изпъква рекордът за най-дълго балансиране на работеща косачка върху брадичка (3,01 минути) или пък рекордът за най-продължително скачане с пого стик в река Амазонка (3,40 часа).