България и Италия имат общи виждания за кризата. В последния ден от посещението си в Рим, президентът Росен Плевнелиев и италианският премиер Марио Монти обсъдиха редица европейски проблеми, сред които и енергийната независимост. Срещата бе част от посещението на българския държавен глава в Рим.

Според Плевнелиев, Монти е окачествил напредъка на страната ни с думата "забележителен". Въпреки, че миналата година сянката на гръцката криза беше надвиснала и над Рим, кабинетът на Марио Монти успя да разсее мрачните прогнози с рестриктивна финансова дисциплина и дори насочи 30 милиарда евро за нови работни места. Двамата лидери се обединиха около тезата, че растежът не се гради със задлъжняване на гърба на бъдещите поколения.

„С Марио Монти се разбираме от половин дума, по начина, по който решавате кризата сега, вие програмирате това, което ще се случи при следващата криза. И ако Европа сега иска лесничко да реши кризата, като увеличи планините от долари, напомпа допълнително системата, само и само да произведе сега растеж, следващата криза ще дойде много по-бързо отколкото си мислим и ще бъде много по-тежко, отколкото си мислим”, каза президентът.

Верен на обещанието си да работи, а не да се изказва, премиерът технократ Марио Монти не даде изявление, но за срещата разказа българският президент.

Въпреки, че миналата година сянката на гръцката криза беше надвиснала и над Рим, кабинетът на Монти успя да разсее мрачните облаци с рестриктивна финансова дисциплина и дори насочи 30 милиарда евро за създаване на условия за трудовия пазар на младите хора.

 

Кризата изглежда не уплаши всички, тъй като Рим е претъпкан с посетители и гръцки туристи дори разпознаха президента и го поздравиха.

Преди да отиде при Марио Монти, Росен Плевнелиев се срещна с италиански инвеститори с интереси в България, за да изслуша проблемите им. Държавният глава бе домакин и на прием, предложен за българската общност в Рим, на която присъстваха представители културния елит.

След това президентът откри паметна плоча за признателността на България към покойния Папа Йоан Павел Втори, който преди десет години предостави централната римска базилика "Свети Викентий и Анастасий" за ползване от българската православна общност.

Там български деца изнесоха специална програма пред президента. Поводите бяха три - празникът на славянската писменост и култура, 10 години от създаването на българска църковна общност в Италия и 250 години от изписването на История славянобългарска.

Храмът Свети "Винченций и Анастасий" събра десетки българи и любопитни туристи.

Римската традиция повелява, че който иска да се върне във Вечния град трябва да хвърли монета във фонтана Ди Треви и българският президент го направи.

В центъра на Рим Плевнелиев неочаквано бе разпознат от група гръцки и аржентински туристи, които го поздравиха.