Кандидат-президентът на САЩ от Републиканската партия Мит Ромни посети Израел, където подчерта, че „ядреният потенциал на Техеран е неприемлив” и че ще подкрепи Тел Авив при евентуално решение да осъществи удар срещу ядрени обекти на Иран.

Ромни постави ударението върху иранската заплаха по време на среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Двамата отделиха внимание и на обстановката в Близкия изток, по-специално на събитията в Сирия и Египет.

Републиканецът подчерта приятелските връзки между САЩ и Израел, които по думите му се основавали "не само на взаимни интереси, а и на споделени ценности" и на общия ангажимент към демокрация.

По-късно Ромни се срещна с президента на Израел Шимон Перес, с членове на израелската опозиция и с палестинския премиер Салаам Фаяд. Палестински източници изразиха съжаление, че кандидат-президентът на САЩ няма да се срещне с палестинския президент Махмуд Абас.

Според ДПА Ромни не би искал да го видят на снимка с Абас в Рамала, тъй като това ще опорочи основната му цел с посещението в Израел - да привлече произраелските избиратели у дома. В понеделник Ромни организира среща с местни бизнесмени за събиране на средства за кампанията си.

Междувременно стана ясно, че американският министър на отбраната Леон Панета започва обиколка на Близкия изток в понеделник. След посещенията в Тунис и Кайро, пътуването му ще го отведе в Израел и Йордания - регион, който се чувства заплашен от ядрената програма на Иран и потенциалното разпространяване на сирийските проблеми.

В Ерусалим министърът на отбраната ще дискутира регионалните проблемни въпроси със своя колега Ехуд Барак, наред с други лидери на еврейската държава.