Бившият губернатор на Масачузетс Мит Ромни победи съвсем очаквано на първичните избори в щата Тексас. Така той събра необходимия брой гласове, за да стане окончателно кандидат за поста на президент на САЩ от Републиканската партия. Политикът ще се изправи като съперник на действащия президент демократ Барак Обама на изборите, насрочени за ноември.

Формално предизборната надпревара на републиканците ще приключи в края на август на конгрес на партията в Тампа, Флорида. Именно на него официално ще бъде обявен кандидат-президентът на едно от двете основни политически крила. Победата в Тексас обаче позволи на Ромни да набави нужните 1144 гласа на делегати.

Още със старта на предварителните избори в партията в началото на годината Ромни се отличи като кандидата с най-големи шансове да поведе сред републиканците. В различни етапи на надпреварата се оттеглиха съпартийците му Рик Санторъм и Нют Гингрич. Предишната седмица активната си кампания приключи и конгресменът Рон Пол.

Преди дни експерти коментираха, че Мит Ромни вероятно е единственият, който има шанс срещу Барак Обама на президентските избори. Следващият държавен глава ще трябва да се справи с ниския ръст на икономиката и рекордно високата сред американците безработица.