Трима цивилни бяха ранени при руски обстрел на село в украинската Запорожка област, каза ръководителят на президентската администрация на Украйна. Подкрепяните от Москва служители в областта обявиха, че силите на Киев са обстреляли училище, предаде “Ройтерс“.

От месеци в Запорожка област се водят боеве, тъй като това е фронтови регион в Южна Украйна, който Москва се опита да анексира миналата година, но не го е окупирала изцяло. Главният град  в областта – Запорожие остава под контрола на Киев.

Ръководителят на президентската администрация на Украйна Андрий Ермак съобщи в „Телеграм“ че руските сили са обстрелвали село Степногорске с реактивни системи за залпов огън и са поразили административна сграда.

"Има трима ранени: две жени и мъж", посочи Ермак.

Русия е обстрелвала и град Запорожие, където са ударени и повредени най-малко 16 сгради, съобщи в „Телеграм“ Анатолий Куртиев, секретар на градския съвет.

Владимир Рогов, назначен от Русия служител в частите от Запорожка област, контролирани от Москва, каза, че украинските сили са унищожи училище в село Стулневе,  а силите на ПВО са прехванаха дрон над град Токмак.

„Ройтерс“ съобщава, че не можа независимо да провери нито едно от двете твърдения. И двете страни отричат да са взимат на прицел цивилни в почти 17-месечната война след нахлуването на Русия в Украйна.

Руското министерство на отбраната съобщи вчера, че е унищожило редица украински оръжейни складове в региона същия ден.

Висшето военно командване на Украйна заяви, че Русия се опитва да спре напредването на Украйна в областта като обстрелва интензивно района.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отново заяви, че цялата територия, която Русия е окупирала, ще бъде освободена.

„Не можем да оставим нито един наш сънародник, нито един град или село под руска окупация. Навсякъде, където руската окупация продължава, властват насилието и унижението на хората", каза Зеленски във видеообръщение.