Руски правителствен мозъчен тръст, контролиран от Владимир Путин, е изработил план за повлияване на президентските избори в САЩ през 2016 г. в полза на Доналд Тръмп, както и за подронване на доверието на избирателите в американската избирателна система. Това заявиха трима действащи и бивши американски официални представители, цитирани от Ройтерс.

Източниците на Ройтерс, пожелали анонимност, се позовават на два конфиденциални документа от мозъчния тръст, като по думите им тези документи са били рамката и основанието за – според американските разузнавателни служби – интензивни действия от страна на Русия за намеса в изборите на 8 ноември.

Американските служби придобили след изборите документите, които били изготвени от Института за стратегически изследвания в Москва.

Първият от документите е стратегически и е написан през юни. Той е бил предназначени за най-високите етажи на руското правителство, но не бил адресиран към конкретни личности.

В него се препоръчвало Кремъл да започне пропагандна кампания в социалните мрежи и руските глобални новинарски медии, за да се насърчат американските гласоподаватели да изберат президент, който би възприел по-мека линия към Русия, отколкото правителството на тогавашния президент Барак Обама, казаха източниците, общо седем на брой.

Във втори документ на института, изготвен през октомври и разпространен по същия начин, се предупреждавало, че кандидатът на демократите Хилари Клинтън най-вероятно ще спечели изборите. Поради тази причина било по-добре Русия да спре пропагандата си в подкрепа на Тръмп и вместо това да засили посланията си за изборни измами, за да подрони легитимността на американската избирателна система и да навреди на репутацията на Клинтън. Действията са имали за цел да подкопаят евентуалното ѝ президентско управление, заявиха седемте източници.

Пожеланата от тях анонимност е поради класифицирания характер на руските документи. Източниците също така отказват да обсъждат как САЩ са ги придобили.

Американските разузнавателни служби отказаха коментар.

За изявление не бяха открити нито говорителят на Путин, нито руският институт.

Документите са от основно значение за заключението на правителството на Обама, че Русия е предприела кампания на „фалшиви новини” и е извършвала кибератаки срещу Демократическата партия и щаба на Клинтън, казаха източниците.

„Путин е имал в главата си тази цел през цялото време и е поискал от института да му изработи пътна карта”, каза единият от източниците, който е бивш високопоставен служител от американското разузнаване.

Четирима от източниците заявиха, че подходът, който е очертан в стратегическия документ от юни, е разширение на действия на правителството на Путин от март 2016 г. По думите им тогава Кремъл инструктирал държавни медии, включително международните „Ръша тудей” и агенция „Спутник” да започнат да излизат с положителни съобщения за кампанията на Тръмп.

„Ръша тудей” не беше открита за коментар. Говорител на „Спутник” пък окачестви твърденията за участие в кампания на Кремъл като „абсолютни лъжи”.

„И между другото, не за пръв път чуваме такива лъжи от източници от „американските разузнавателни среди”, заяви той в имейл.

В нито един от документите на руския институт не се споменава за разпространяването на хакнатите имейли на Демократическата партия с цел намеса в американските избори, казаха източниците. По думите им хакването било тайна операция, която била проведена отделно от Кремъл.

Явната пропаганда и тайните хакерски действия се допълвали взаимно, казаха източниците.

Според сайта на института по времето на написване на документите негов директор е бил ген. Леонид Решетников, а после през януари го е наследил Михаил Фрадков, бивш началник на руското външно разузнаване от 2007 до 2016 г. Ройтерс отбелязва, че не може да определи дали някой от тях е пряко замесен в изготвянето на документите. Кабинетът на Решетников препрати към института за коментар.

Името на Решетников стана популярно и у нас – около срещата му с лидера на БСП Корнелия Нинова, на която по неговите думи е била обсъждана кандидатурата на ген. Румен Радев за президент на България.

Нинова отхвърли тези твърдения, като заяви, че няма как да е съгласувала с него нищо, при положение че Радев е издигнат официално на 2 август и не е било възможно на 25 август да се извършва „съгласуване” на вече издигната кандидатура.

По нейните думи тя се е срещнала с генерал Решетников, но случайно и с други хора.

Използвани са материали на БТА и Ройтерс