Президентът на САЩ Барак Обама не изключва възможността да разговаря с иранския си колега Хасан Роухани следващата седмица, по време на заседанието на Общото събрание на ООН, обяви снощи Белия дом, като прикани Иран да премине от думи към действия, събощава агенция Ройтерс.

Приемникът на Махмуд Ахмадинеджад, смятан за прагматичен духовник, води много по-умерена реторика в изказванията си от както положи клетва в началото на август, но изявленията му все още не са били последвани от дела, в частност в контекста на оспорваната иранска ядрена програма, коментира агенцията.

Говорителят на Белия дом Джей Карни е признал тази промяна на тона и е добавил, че е възможно да се проведе среща Обама-Роухани, въпреки че все още нищо по този въпрос не е направено.

„Възможно е, но и винаги е било възможно. Протегната ръка е там, откакто президентът (бел. ред. – Барак Обама) е заел поста си”, цитира Ройтерс думите на Карни.

Американският президент винаги отворен към диалог, продължава говорителят, „при условие, че иранците отговорят сериозно на настояванията на международната общност да се откаже от програмата си разработка на ядрено въоръжение”.
„Техеран и новото правителство казаха много интересни неща, окуражаващи неща, но действията са по-важни от думите”, допълва Джей Карни.

В интервю за американската телевизия Ен Би Си, излъчено вчера, президентът на Иран Хасан Роухани заяви, че Иран никога няма да разработва ядрено оръжие и ще има мандата да преговаря по този въпрос със Запада.