Словашкият премиер Роберт Фицо, който получи сериозни наранявания при неотдавнашния опит за убийство, няма да бъде преместен в друга болница, съобщи грижещият се за него медицински екип.

Мириам Лапуникова, ръководител на болница "Рузвелт“ в Банска Бистрица, заяви днес пред журналисти, че Фицо желае да бъде прехвърлен на домашно лечение веднага щом състоянието му позволи.

Лапуникова обаче не можа да прецени колко време ще мине дотогава.

Левият популистки премиер беше тежко ранен от няколко изстрела на 15 май, когато се присъедини към поддръжниците си след правителствено заседание в малкия град Хандлова.

Нападателят, който беше задържан веднага, е в полицейския арест. По време на разпита в полицията 71-годишният мъж посочи като оправдание за действията си презрението си към Фицо и правителствената политика. 

Това става ясно от документ, който компетентният съд е изпратил на ДПА. 

Според документа заподозреният е заявил, че не е съгласен с политиката на правителството, ръководено от Фицо, с неговата съдебна и медийна политика, както и с "отношението като на Юда“ към ЕС. 

Преди всичко обаче той е искал военната помощ на Словакия за Украйна, която беше спряна от Фицо, да бъде продължена. 

Ето защо той е "решил да действа“. Той не искал да убие Фицо, а по-скоро да го накара "да го направи неспособен да продължи работата си", се казва в документа, цитиран от БТА.

Понастоящем не може да се предвиди дали и кога Фицо ще може да се върне към официалните си задължения. За първи път от две седмици след нападението той успял да се храни отново, съобщиха вчера представители на правителството.