Бившият президент на Зимбабве Робърт Мугабе и съпругата му Грейс ще могат да останат в страната и получават имунитет от съдебно преследване. Това заявиха от управляващата партия Африкански национален съюз на Зимбабве - Патриотичен фронт (ЗАНУ-ПФ).

"Той продължава да е наш почитан герой от освобождението. Дал е огромен принос за развитието на страната през изминалите 37 години. Нямаме нищо против Мугабе или съпругата му. Народът на Зимбабве иска той да излезе в почивка. Свободни са да останат в страната ако желаят", каза говорителят Саймон Кхая Мойо.

Във вторник 93-годишният Мугабе подаде оставка под огромен натиск след 37 години на власт. Той напусна поста след безкръвен военен преврат, при който армията го постави заедно със съпругата му под домашен арест.

Бившият министър от опозиционното Движение за демократични промени Дейвид Колтарт заяви, че не е изненадан, че няма да има съдебно преследване на Мугабе.

Зимбабвийският президент, съпругата му и членове на партията му бяха обвинени в кръвопролитно смазване на прояви на инакомислие и корупция в големи размери.

Падането от власт на Мугабе бе предизвикано от битката за наследяването на президентския пост между вицепрезидента Емерсън Мнангагва и Грейс Мугабе. Мнангагва ще положи клетва като президент в петък, отбелязва Ройтерс.