Американското списание „Милитъри Ревю” публикува последните снимки на военен фотограф, изпратен на мисия в Афганистан. По време на учение снаряд избухва в близост до Хилда Клейтън, която снима тренировката. Експлозията убива младата жена на място.

22-годишната Клейтън е била част от мисията в Афганистан от самото й начало. Тя се е занимавала с военна фотография и е обучавала местните фотожурналисти.

Снимка: EPA

Освен нея снарядът убива и неин афганистански ученик.

„Това е не само история за война, но и за истинското партньорство между американските и афганистанските военни по време на война”, пишат в списанието.

„Клейтън не само е документирала всички действия на нашите военни, а е споделяла с тях и всички опасности, които ги грозят”, пишат нейните колеги.

Снимка: EPA

"Милитъри Ревю" публикува двете последни фотографии, направени от Клейтън, отдавайки почит на работата й като военен кореспондент в Афганистан. Списанието отбелязва, че смъртта й символизира саможертвата на жените по време на война и готовността им да се включват в битки наравно с техните колеги мъже.

В историята на военната фотография има и други такива случаи. В първите часове на Шестдневната война (Арабско-израелската война от 5 до 10 юни 1967 г.) загива фотографът на списание „Лайф” Пол Шуцър.

Близо до тялото му е открит фотоапаратът му. В моментите преди преди смъртта си той е успял да заснеме с него около 20 кадъра. По-късно те са публикувани в специален брой на „Лайф”, отбелязващ блестящата кариера на Шуцър като военен фотограф.

Сред фотографската общост за подобни случаи се носят и легенди. Една от тях е за последната снимка, направена от легендарния фотожурналист Робърт Капа. Той е създателят на агенция „Магнум”, която до ден днешен е еталон за добра фотожурналистика.

По време на войната в Индокитай в началото на 50-те години, Капа е изпратен като кореспондент на списание „Лайф”. По време на снимки той излиза от бронираната машина, която го превозва, за да потърси по-добра гледна точка, но стъпва на мина.

Според разкази на очевидци Капа веднага разбира, че е направил фатална крачка и решава да запечата момента, преди да се отдръпне. Последната му снимка показва собствения му крак върху мина, заровена наполовина в пясъка. След като снима, Капа подава апарата си на свой колега и отстъпва. Устройството избухва и фотографът умира на място.

И досега не е ясно дали тази история е вярна, тъй като такава снимка на Робърт Капа така и не е открита и не фигурира в архивите на агенция „Магнум”.