Италианските власти наредиха да бъде спряно изпомпването на вода от езеро край Рим на фона на продължителната суша в страната, което може да наложи да бъде въведен режим на водата в италианската столица, предаде Ройтерс.

Забраната за изпомпване на вода от езерото Брачано ще влезе в сила на 28 юли, съобщи днес Никола Дзингарети, управител на областта Лацио, която е разположена около столицата.

За съжаление това е трагедия. Истината е, че водите на езеро Брачано спаднаха твърде много и сме изправени пред риск от екологична катастрофа, заяви Дзингарети.

Компанията за комунални услуги Ачеа, която управлява водоснабдителната система на Рим, съобщи, че след две години на валежи под средното равнище нивото на водата в резервоарите на Вечния град силно е намаляло, а продължаващата гореща вълна още повече влошава положението.

Ачеа обаче оспори нареждането да спре да черпи вода от Брачано, което е разположено на около 30 км северно от Рим, заявявайки, че областните власти са взели едностранно и незаконно решение.

Силното намаляване на притока на вода във водоснабдителната система на столицата ще ни принуди да въведем строг режим, което ще засегне 1,5 милиона римляни, каза говорител на компанията.

Според Дзингарети обаче едва 8 процента от водата на Рим идва от Брачано, а Ачеа е имала достатъчно време да намери решение.
По-рано този месец Ачеа започна да спира обществените чешми в столицата.

Оттогава се задържат високите температури, които заплашват да направят 2017-а една от най-горещите години, отчитани в Италия.