Делегацията на американския президент Барак Обама пристигна в италианската столица Рим в рамките на посещението на държавния глава в Европа.

Обама ще се срещне за първи път с главата на римокатолическата църква Папа Франциск и ще има разговори с италианския премиер и президент. Той е придружен от държавния секретар Джон Кери.

След Брюксел и Рим осъмна в четвъртък блокиран заради мерките за сигурност около посещението на американския президент. Обама пристигна във Вечния град с близо 1000 свои агенти и блиндирани автомобили, транспортирани специално от САЩ.

Тук още преди визитата на президента беше екип от 50 души от спецслужбите. Те проконтролираха ситуацията в Рим и най-вече зоната около Колизеума. Район, който Обама ще посети по-късно през деня.

Жителите на Рим бяха предупредени, че в определени участъци на града мобилните телефони няма да имат обхват. Докато Обама се придвижва из Рим в радиус над километър около него мобилните комуникации ще бъдат заглушавани.

Това е втората официална визита на Обама на Апенините и първата му среща с Папа Франциск. Американският президент ще остане в италианската столица 60 часа.