Доскорошният ливански премиер Саад Харири вероятно е арестуван в операцията, която саудитските власти определят като „борба с корупцията и злоупотребите“. Досега в Рияд са задържани повече от 200 души, сред които членове на кралското семейство и министри. Според властите последните десетилетия в кралството е имало злоупотреби и корупция за около 100 млрд. долара, предаде Асошиейтед прес.

Арестите започнаха след като крал Салман определи сина си за престолонаследник и го назначи начело на органа за борба с корупцията.

Мистерията в кралството се засили в събота, след като оттам ливанският премиер Саад Харири изненадващо оповести, че се оттегля от поста си, тъй като е политически заложник на шиитското движение „Хизбула“.

Съпартийците на Харири днес загатнаха в Бейрут, че той вероятно е държан в Рияд против волята му.

Сред арестуваните е и един от най-богатите хора в света и уважаван инвеститор на Уолстрийт принц Ал-Уалид ибн Талал ибн Абдел-Азис ал-Сауд. Задържана е и дъщеря му, което е първият случай на арест на принцеса в близо едновековната история на кралството.

Междувременно Саудитска Арабия заплаши, че ще третира Ливан като враждебна страна, докато проиранската шиитска групировка „Хизбула“ участва в ливанското правителство.

Неочаквано френският президент Еманюел Макрон обяви днес, че от Обединените арабски емирства заминава за Саудитска Арабия, за да обсъди с престолонаследника принц Мохамед бин Салман кризите в Ливан, Йемен и като цяло в района, предаде Ройтерс. Той обаче отказа да коментира арестите в Саудитска Арабия, отбелязвайки, че не е в стила му да се меси във вътрешната политика на други страни.

Президентът каза, че е имал неофициални разговори с Харири, но не е била отправяна молба за прехвърлянето му във Франция.

Кувейтското външно министерство пък нареди на гражданите на страната да напуснат незабавно Ливан. Решението бе предшествано от подобни мерки от страна на Саудитска Арабия и Бахрейн, припомня АП.

В съобщението на министерството се казва, че то е взето превантивно.