Рибари се опитват да спасят десетки ранени делфини, изхвърлени по бреговете на остров Мавриций, където през последните дни бяха открити мъртви поне 40 делфина в лагуна, недалеч от мястото на разлива на петрол от японски танкер, предаде Ройтерс.

Ясфер Хенайе, рибар в района на Поан о Фьой по източното крабрейжие на острова, каза, че е преброил поне 45 мъртви делфина и че поне шест други делфина се борят да оцелеят.

Според него зрението им е увредено от петролния разлив, затова са се блъснали в рифа и са получили фатални наранявания.

Местните власти, които съобщиха за 42 умрели делфина, отхвърлиха тази версия и заявиха ,че продължават да раследват причините за масовата гибел на морските животни.

"Първоначалните резултати от аутопсиите изключват вероятността петролът да е изиграл роля за смъртта. Въпреки това изпратихме кръвни проби от делфините в Реюнион, за да успеем да установим защо делфините не са могли да продължат да плуват и навигационните им способности не функционирали", каза Джасвин Сок Ападу от министерството по риболова.

Хиляди хора протестираха в събота в столицата Порт Луи с искане за разследване за причините за петролния разлив и за смъртта на делфините. Някои от тях поискаха оставка на правителството.

В неделя сутрин Хенайе и още седем рибари с лодките си вдигнаха голям шум в опит да пропъдят делфините от кораловия риф към открито море. "Ако останат в лагуната, ще умрат като останалите. Пъдим ги да напуснат лагуната, за да не влизат в досег с петрола", обясни той.

Според дружеството за защита на морето в Мавриций 15 километра от бреговата линия на острова е засегната от разлива, който се придвижва към морския парк Блу Бей, обитаван от 38 вида корали и 78 вида риба. Сред заплашените от замърсяването видове са критично застрашеният розов гълъб, рибата - клоун, морски треви и мангрови гори, чиито корени служат за храна на рибите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!