Режимът в Сирия отрича да е използвал химически оръжия срещу бунтовниците в страната. По сигнали от Израел и редица западни страни, ООН започна разследване на случая, но заключенията ще се забавят, тъй като предоставените доказателства не отговарят на стандартите на международната организация.

Американският президент се закани, че Съединените щати ще се намесят в конфликта, ако получат неоспорими доказателства за военното престъпление.

Държавният секретар Джон Кери поясни, че се обсъждат различни варианти - от дипломатическо въздействие над президента Башар Асад до финансиране на опозицията, доставки на оръжие за бунтовниците и въвеждане на забранена въздушна зона.

„Употребата на потенциални оръжия за масово унищожение срещу цивилни граждани пресича поредната граница, от гледна точка на международните закони и норми. Това ще промени правилата на играта. Трябва обаче да действаме предпазливо”, заяви Барак Обама, цитиран от световните агенции.

За да намерят неоспорими доказателства за употребата на химически оръжия в Сирия, експерти на ООН трябва да влязат в страната и да съберат проби от почвата и от кръвта, кожата или урината на жертви. След това данните се изпращат за анализ в специализирани лаборатории. Режимът на Башар Асад се съгласи на подобна проверка, но засега експертите не са допуснати в Сирия. Това поражда опасения, че много доказателства ще бъдат укрити.