Решаващ ден за Кристалина Георгиева - Управителният съвет на Международния валутен фонд се събира отново заради твърденията, че докато е била главен изпълнителен директор на Световната банка през 2017 г., тя е оказала натиск върху служители да променят данни в полза на Китай.

Самата Георгиева многократно отрече всички обвинения към нея. След дълги часове разговори с управителния съвет през седмицата Кристалина Георгиева беше категорична, че действията й са описани грешно.

Снимка: btvnovinite.bg

"Идеята, че след почти 20 години в Световната банка изведнъж ще започна да оказвам натиск над персонала ѝ по неправомерен начин, за да променят информация в доклада, е скандална и невярна", се казва в нейна позиция.

Адвокатът й Лани Брюър пък твърди, че разследването е нарушило вътрешните правила на Световната банка.

"Г-жа Георгиева никога не е била уведомена, че е обект на разследването и не й е дадена възможност да отговори на направените констатации", заяви Брюуър

Снимка: btvnovinite.bg

Очакванията към днешното заседание варират от това МВФ да поиска подробен одит на действията на Георгиева, което би забавило разрешаването на случая, до незабавно искане на оставката ѝ.