В Републиканската партия на САЩ се обсъжда възможността за смяна на милиардера Доналд Тръмп с друг кандидат на предстоящите на 8 ноември президентски избори, твърди влиятелният електронен вестник „Политико“ (Politico.com).

Според публикация на изданието от снощи, позоваваща се на източник от партията, националният комитет на републиканците – НКРП, възнамерявал през уикенда „да направи преоценка на своята стратегия“, докато адвокати проучват законовите препятствия пред смяната на Тръмп с друга номинация.

Това се случва месец преди изборите, при положение че бюлетините вече са напечатани, а в някои щати започна предварителното гласуване, коментира „Политико“.

Видни представители на партията оттеглиха подкрепата си, след като наяве излязоха вулгарните му забележки за жените.

Бившият държавен секретар на Съединените щати Кондолиза Райс коментира във Фейсбук: "Достатъчно! Доналд Тръмп не бива да бъде президент. Той трябва да се оттегли."

Бившият губернатор на Флорида Джеб Буш, екс-губернаторът на Калифорния Арнолд Шварценегер и сенаторът Джон Маккейн се включиха в хора на републиканците, призоваващи Тръмп да се оттегли от надпреварата за Белия дом.

От него се разграничи дори производителят на ментовите дражета "Тик так", след като в един от скандалните записи бизнесменът твърди, че освежава дъха си с "Тик Так", преди да целуне някоя жена.

Актьорът Робърт де Ниро пък направо го обсипа с хули във видео, в което също толкова пламенно призовава американците да гласуват на изборите.

"Той е толкова отявлено глупав. Той е нещастник, куче, свиня. Той е мошеник, измислен творец, тъпак, който не знае какво говори. Не се подготвя, нехае за нищо, играе си рисковано с обществото. Не си плаща данъците. Той е идиот! Колин Пауъл го каза най-точно - той е национално бедствие", заяви Робърт де Ниро.

В петък председателят на комитета Райнс Прибъс казал, че е следващите 48 часа НКРП ще преразгледа изборната си стратегия. Според него публичното разграничаване на партията от милиардера ще унищожи оставащите шансове на републиканската номинация да спечели изборите.

Същевременно НКРП е поръчал на адвокати да проучат възможността за изваждането на нова номинация.

Изводът на адвокатите обаче бил, че за да бъде сменен Тръмп, ще е нужно неговото съдействие. „Той може да бъде сменен само ако се откаже или почине. А вече декларира, че няма намерение да прави което и да е от двете“, казал източник пред изданието.

За прекратяване на кампанията на магната започна да се говори, след като в петък вестник „Вашингтон пост“ публикува видеозапис от 2005 г., в който се чуват редица вулгарни и сексистки изказвания на Тръмп по адрес на жените.

Веднага милиардерът беше залят от критики и от демократите, и от републиканците, като дори собствената му съпруга Мелания заяви, че е скандализирана.

Милиардерът бе принуден да пусне специално видеообръщение, в което поднесе извинения. Той обаче каза, че публикуването на тези негови стари скандални изказвания е чисто и просто опит да се отвлече вниманието от проблемите, с които се сблъскват САЩ понастоящем.

Във връзка с новия скандал британският в. „Дейли телеграф“ разяснява, че Републиканската партия няма правомощията да смени своя собствен кандидат, но ако натискът над Тръмп да изостави надпреварата по своя воля нарасне и той оттегли кандидатурата си, НКРП може да избере нов кандидат.

В този случай комитетът ще трябва да събере отново 2472-те делегати, които гласуваха за издигането на партийната кандидатура на конгрес през юли. Но ако стане прекалено късно, то тогава 168-те членове на комитета могат да гласуват за нов кандидат на мястото на оттеглилия се.

В такъв случай кандидатът за вицепрезидентът на Тръмп – Пенс, би бил фаворит, но не обезателно автоматичен избор.

Други възможности са победените от Тръмп във вътрешнопартийната надпревара Пол Райън или Тед Круз, пише вестникът.