Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън настоя на среща с руския си колега Сергей Лавров Русия да спре подкрепата си за сирийския президент Башар Асад.

Кремъл обаче определи призива за абсурден, а Лавров заяви, че е важно да не се допусне повторение на американските удари в Сирия.

„Наскоро станахме свидетели на тревожни действия, когато беше извършена незаконна атака срещу Сирия. За нас е изключително важно да се избегне рискът от повторение на подобни действия в бъдеще“, каза руският първи дипломат.

Снимка: Reuters

„Срещата ни идва във важен момент в отношенията ни, за да изясним областите, в които имаме общи цели и интереси, въпреки разликата в тактическите подходи“, каза Тилърсън.

Напрежението между Москва и Вашингтон расте заради химическата атака в сирийския град Хан Шейхун. Тилърсън обвини Русия, че не е успяла да предотврати нападението, за което държи отговорен режима на Асад.

Тази вечер държавният секретар на САЩ се срещна и с руския президент Владимир Путин в Кремъл.

По-рано днес руският зам.-министър на външните работи Сергей Рябков каза пред журналисти, че „американската позиция по отношение на конфликта в Сирия остава мистерия за Русия“.

Според него американската администрация напомня ту за зони за сигурност, ту за зони на стабилност и е непоследователна.

Рябков подчерта още, че Русия вече е дала оценка на американския ракетен удар по авиобаза в Сирия и той е акт на агресия и нарушение на международното право.

Вчера външните министри от Г-7 не се споразумяха за нови санкции срещу Москва

В навечерието на визитата говорителят на Белия дом Шон Спайсър разбуни духовете със сравнение между Башар Асад и нацисткия диктатор Адолф Хитлер. Изказването предизвика остри реакции, тъй като бе изтълкувано като омаловажаване на нацистките престъпления. По-късно говорителят се извини и призна, че е направил гаф.

Вижте повече във видеото: