Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че изстрелването на три балистични ракети от Северна Корея е провокация, но добави, че Вашингтон ще продължи да се стреми към мирно решаване на проблема, предаде Ройтерс.

"За нас това е провокация срещу САЩ и съюзниците ни. Ще продължим кампанията си на мирен натиск, работейки със съюзници, работейки и с Китай, за да видим дали можем да доведем режима в Пхенян на масата за преговори", каза Тилърсън в интервю по телевизия Фокс нюз.

В същото интервю той засегна и темите за Афганистан и борбата с тероризма.

За Афганистан той каза, че САЩ ще останат там, докато талибаните не започнат преговори с Кабул, предаде ТАСС. Той заяви, че президентът Доналд Тръмп е предоставил на министъра на отбраната Джеймс Матис широки правомощия за определяне на числеността на американските войски в Афганистан и за разширяване на пълномощията на командването там, за да взема то самостоятелни решения.

Тилърсън добави, че ще има съществено изменение на американската стратегия в Афганистан и целта е да се изпрати на талибаните ясен сигнал, че САЩ ще продължават да воюват заедно с правителствените сили и силите за сигурност на Афганистан.

Необходимо е талибаните да започнат взаимодействие с афганистанските власти в процеса на примирие и създаване на ефективно ръководство на страната в бъдеще, допълни той.

Тилърсън потвърди, че САЩ престават да си поставят краен срок и ограничения в числеността на войските си в Афганистан, а ще действат в зависимост от конкретните обстоятелства.

За борбата с тероризма Тилърсън заяви, че по този въпрос в Белия дом няма разногласия, предаде ТАСС.

"Целта е да се направи така, че терористите да не могат да осъществяват нападенията си и по този въпрос не виждам никакво разделение", каза Тилърсън.