Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън увери сънародниците си, че могат „да спят спокойно“, защото заплахата от Северна Корея не се в увеличила, предаде Си Ен Ен.

Напрежението се засили, след като американския президент Доналд Тръмп обеща вчера на Северна Корея „огън и ярост, каквито светът не е виждал“, ако агресивното ѝ поведение продължи. Часове по-късно Пхенян съобщи, че обмисля възможността да изстреля ракети към американските военни съоръжения на остров Гуам – стратегически преден пост на армията на САЩ в Тихия океан.

Коментарът на Тръмп беше значително по-заплашителен от думите на всеки друг американски президент в миналото, но и в противоречие с поведението на Тилърсън, който в последните седмици се опитва да тушира напрежението, коментира Си Ен Ен.

С послание в "Туитър" Доналд Тръмп днес увери, че ядреният арсенал на САЩ е по-мощен от всякога, но изрази надежда, че никога няма да му се наложи да го използва.

Днес държавният секретар защити президента, като посочи, че той е отправил „силно съобщение към Северна Корея на език, който Ким Чен-ун би разбрал, защото явно не разбира дипломатическия език“.

Той обаче се опита и да успокои американците, че войната не е надвиснала. „Нищо, което съм видял и знам, не показва, че ситуацията се е променила драстично през последните 24 часа – каза той. – Американците трябва да спят спокойно“.

Междувременно губернаторът на Гуам Еди Калво заяви, че работи с Вашингтон, „за да гарантира сигурността“ на острова и че територията е „подготвена за всяка изненада“.

Отдалечен остров в Тихия океан с площ около 550 кв. километра, Гуам е ключов преден пост за американските сили със стратегическото си местоположение – между Корейския полуостров и Южнокитайско море. Там са разположени близо 6000 войници – във военновъздушната база „Андерсън“ и военноморската „Гуам“.

Той е с официално назначен губернатор още от Втората световна война. Военната база се ползва като междинна спирка за корабите и самолетите, които оперират в Тихия океан.

Според разузнавателните сводки на ЦРУ Северна Корея би трябвало да разполага с ракети, способни да достигнат остров Гуам.

По думите на Калво за защита на острова са задействани редица стратегически „равнища на отбрана“, а Белият дом го е уверил, че ще разглежда всеки удар по тази територия като атака срещу САЩ.

На острова живеят близо 162 хил. души, чиито доходи идват основно от туризма и от американските войски. На него и на близките Мариански острови живеят 200 хил. американци.