Илон Мъск очаква да плати над 11 млрд. долара данъци за 2021 г., заяви самият той в профила си в Twitter.

Цифрата е близка до тази, тиражирана в публикации миналата седмица, според които милиардерът вече е платил 7 млрд. щатски долара федерални данъци тази година и се очаква да плати още 5 млрд. до 1 януари.

Очаква се това да бъде рекорд като "най-голямата данъчна сметка в историята".

Разкритието идва в момент, когато Мъск и други милиардери са изправени пред все по-засилен контрол върху размера на данъците, които плащат.

В момента Илон Мъск не получава заплата или паричен бонус в ролята си на главен изпълнителен директор на Tesla, а вместо това получава възнаграждение под формата на акции.

Когато му трябват пари, той може да ги вземе назаем, като използва като обезпечение притежаваните от него акции, което не е свързано със същите данъчни задължения.

Голямата разлика тази година е, че в началото на ноември Мъск започна да продава акции на Tesla, струващи милиарди, което е свързано с плащането на данъчна ставка от над 53%. Решението му е резултат от анкета в Twitter, проведена през ноември, в която потребителите гласуваха Мъск да продаде 10% от акциите си на Tesla.

Макар и да изглежда, че през 2021 г. Мъск ще плати "повече данъци от всеки американец в историята", това не би трябвало да е голяма изненада, като се има предвид, че според класации той е най-богатият човек в света с доста голяма разлика.

Понастоящем нетното богатство на Мъск се оценява на около 243 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg, което е с почти 50 млрд. долара повече от основателя на Amazon Джеф Безос с отчетени 195 млрд. долара.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!