Еврото спадна под 1.20 долара днес за първи път от началото на 2006 година, предаде Ройтерс.

Единната европейска валута понесе ударите от започващата потенциално дестабилизираща предизборна кампания в Гърция и спадна до 1.18605 долара в азиатската търговия. В началото на търговията в Европа еврото се посъвзе и достигна 1.1945 долара, което представлява спад от 0.5 на сто.

През последните дни се разбра, че Германия има готовност за това Гърция да напусне еврозоната - ход, който е твърде вероятен, ако крайната левица от СИРИЗА спечели изборите в южната ни съседка.

Очакванията за мерки за количествено облекчаване (quantitative easing) от Европейската централна банка (ЕЦБ) и нарастващото безпокойство за Гърция ще продължават да оказват натиск над еврото, изтъкна стратегът от Бе Ен Пе Париба (BNP Paribas) Майкъл Снайд.

Тази седмица се очаква да бъдат публикувани данни за инфлацията в еврозоната, които най-вероятно ще подчертаят разликата между Съединените щати и повечето развити страни, която доведе до покачване на долара до най-високи стойности от средата на 2014 г.

Протоколите от последното заседание на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, които ще бъдат публикувани в сряда, се очаква да вдигнат завесата над това колко скоро американската централна банка ще се откаже от намеренията си да държи ниски лихвите.

В същото време, централните банки в Европа и Япония обмислят как и кога да смекчат още повече валутната си политика, отбелязва Ройтерс.