Шестима души са изчезнали в Хейнс, Аляска, след като рекордни дъждове предизвикаха свлачища, които унищожиха четири жилища в планинския югоизток, съобщиха щатските войски.

Кал, дървета и отломки затрупаха постройките, се казва в писмено изявление на щатския щаб на Аляска, цитирано от „Ройтерс“.

Военнослужещи и полиция евакуираха жителите с лодка, но издирването на изчезналите беше прекратено късно в сряда "поради ронене на нестабилна земя", казаха военните.

Помощ при търсенето и евакуацията оказва и бреговата охрана на САЩ, която заяви, че е изпратила екипаж на хеликоптер и лодка до Хейнс и има два катера.

Правителството на окръг Хейнс, където живеят около 2500 души, обяви извънредно, че наближава буря: „Очаква се дъждът да продължи и почвените условия са нестабилни. Потенциалът за допълнителни свлачища през следващите 24 часа е голям."

Хейнс е в северния край на вътрешния проход на Аляска, популярна лятна дестинация за круизни кораби. Множество свлачища, наводнения и силен вятър от бурята са повредили други части на Югоизточна Аляска, съобщиха служители и местни медии.

Бурята постави няколко еднодневни рекорда за валежи. Предупреждението за силно наводнение остава в сила за Хейнс и други места, а опасните условия продължават в цяла Югоизточна Аляска, предупреждава Националната метеорологична служба.