24-годишният руснак Иля Бабурин е осъден на рекордните 25 години в колония със строг режим за неуспешен палеж на Център за набиране на военнослужещи. Това е най-тежката присъда по такива дела в Русия - и то за палеж, който не се е състоял.

Бабурин е арестуван през септември 2022 г. по обвинение в опит за организиране на терористична атака заради неуспешен палеж на център за набиране на военнослужещи. По-късно са му повдигнати още пет обвинения: държавна измяна, терористичен акт, участие в дейността на незаконно въоръжено формирование и в дейността на терористична организация, както и незаконно подслушване, пише Би Би Си. 

Според проекта „Зона на солидарност“ съдът е признал Бабурин за виновен по редица членове, включително за държавна измяна и опит за организиране на терористичен акт. Той ще трябва да прекара пет години от 25-годишната си присъда в затвора, а останалите 20 - в колония с повишена сигурност.

Самият той не се признава за виновен по обвиненията. Адвокатът на Бабурин Василий Дубков поиска клиентът му да бъде оправдан.

Максималното наказание, което заплашва 24-годишния Бабурин по пет члена от Наказателния кодекс на Руската федерация, е 30 години лишаване от свобода. На 8 май прокуратурата поиска 26 години затвор.

Как започва делото на Бабурин

Роденият в Новосибирск Иля Бабурин е на 24 години. Преди да бъде арестуван през септември 2022 г., той работи в областта на информационните технологии и пътува много. Съпругата му живеела в Украйна, той често я посещавал, преди да се разделят. Това се случва преди избухването на войната в Украйна, разводът им не е оформен юридичекси. За последен път Бабурин е бил в Украйна през октомври 2021 г.

Снимка: iStock

Приятелката на Бабурин Анна разказва,  той е възприел негативно нахлуването на Русия в Украйна и е бил против войната, въпреки че не е участвал в антивоенни акции и митинги.

На 22 септември 2022 г., ден след като Русия обявява частична мобилизация, Бабурин е задържан в Новосибирск от служители на ФСБ и скоро е арестуван.

Според версията на следователите Бабурин планира подпалването на центрове за набиране на военнослужещи в Новосибирска област по указание на неизвестни лица от украинския батальон „Азов“ (признат за терористична организация и забранен в Русия). За тази цел той намира двама извършители и им предава бутилка с коктейл „Молотов“.

Самият палеж никога не се е състоял, а делото дори не съдържа информация за конкретния център за набиране на военнослужещи, отбелязва адвокатът.

Предполагаемите „извършители“ Шорин и Орлов (под тези имена те фигурират в материалите по делото, те са познати на Бабурин) доброволно са дошли във ФСБ и са разказали за това, което Бабурин уж е планирал.

Според адвокат Дубков това, което се е случило после, прилича на провокация към престъпление от страна на ФСБ. Както казва той, Бабурин наистина е предложил на своя познат Шорин да направи видеозапис на коктейл „Молотов“, който лети в сградата на службата за военно постъпване, но след първия разговор той е размислил.

„Но по това време Шорин вече се е свързал с ФСБ и по молба на офицер от ФСБ започва да убеждава Бабурин да му предаде коктейл „Молотов“. Всъщност това е провокация“, казва адвокатът пред Би Би Си.

Според Дубков след убеждаването Бабурин все пак е подал на Шорин бутилка с коктейл „Молотов“. Иля не отрича това, подчертава адвокатът му, но според него не е правилно това да се квалифицира като подготовка за организиране на терористична атака: Бабурин не е склонил Шорин да извърши терористична атака, а хулиганство.

Нови обвинения