Рекордна смъртност от коронавирус регистрираха за осми пореден ден в Русия. За последното денонощие са починали почти 1000 души.

На този фон нови мерки в руската столица Москва не се предвиждат, но властите решиха да направят експеримент с тестване на деца в училищата, пише Би Би Си.

Високите нива на заболеваемост и смъртност се отдават на ниското ваксинационно покритие. За последните 24 часа над 28 000 са регистрираните заразени с вируса, като хоспитализираните също се увеличават. В Москва те са почти 1500.

Само 47,8 милиона руснаци, около една трета от населението на страната, са получили поне една доза ваксина. 42,4 милиона души са напълно ваксинирани.

За да мотивират пенсионерите да се имунизират, московските власти решиха да дават на хората над 65-годишна възраст, решили да го направят, 120 евро.

Експериментът с тестването на ученици пък ще премине в 10 учебни заведения в Москва, като ще се взима проба само от носа. Родителите ще могат да тестват сами децата си на територията на училищата.

Идеята на експеримента е да се избегне преминаването в онлайн среда на обучение.