Световната здравна организация отчита за изминалата седмица рекорден брой жертви от началото на пандемията, което е най-високият показател от началото на пандемията. 

Докато Европа бележи спад с 18% на новите случаи, продължава дебатът за недостига на ваксини на територията на Съюза. Редица държави-членки не изключват употребата на руската ваксина „Спутник V“, но само ако тя бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата. 

След Германия, сега Франция и Швеция препоръчват ваксината на „АстраЗенека: да се прилага на лица под 65-годишна възраст, въпреки че Европейската агенция по лекарствата даде зелена светлина за препарата за всички пълнолетни граждани.
 
„Общата колективна европейска рамка защитава правата на 27-те за ваксините, одобрени от европейската агенция. И нещо много важно – рамката включва клауза, която прехвърля отговорността към производителя. Всичко, което излиза от този контекст, трябва да си поеме съответните рискове“, коментира Маргаритис Схинас, комисар „Европейски начин на живот“.

„Липсват достатъчно данни за пациентите над 65 г. Такива данни ще бъдат предоставени през следващите седмици. Затова междувременно препоръчваме ваксината да се използва за хора под 65“, каза Доминик льо Гюлюдек, директор на Обществения здравен регулатор. 

Полша смъкна границата до 60-годишна възраст, а Италия и Белгия – до 55.
В отговор на скептицизма на някои европейски страни спрямо ваксината на „АстраЗенека“, днес британският здравен министър Мат Ханкок ги призова да се вслушват в науката. 

У нас само до края на февруари се чакат 262 хил. дози от ваксината на „АстраЗенека“. Според председателя на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София-област д-р Виктория Чобанова има указания ваксината да не се поставя на лица над 55 г.