Рейтингът на руския президент Владимир Путин достигна исторически максимум - почти 90 процента. Това сочат публикувани днес данни от проучване на общественото мнение в Русия на социологическия център ВЦИОМ, предаде ТАСС.

Анализът сочи, че одобрението сред руснаците за дейността на Путин бележи нов рекорд - 89,9 на сто. Това надхвърля предишния максимум, регистриран през юни 2015 г. (средномесечният резултат за тогава е 89,1 процента).

Според експерти от ВЦИОМ, новият още по-висок висок рейтинг на държавния глава е обусловен „на първо място от събитията в Сирия, въздушните удари на руската авиация срещу позициите на терористите”. Това са и основните събития от изминалата седмица според 26 на сто от участниците в анкетата.

Оценките за дейността на президента вече над година и половина му носят повече от 80 процента одобрение, напомнят руските социолози. „Рейтингът на Путин започна да расте през пролетта на 2014 г. на фона на новото обединяване на Крим и Севастопол с Русия - през март 2014 г. той стигна средно 76,2 процента, през април - 82,2 процента, а през май - 86,2 на сто”, отбелязва на сайта си ВЦИОМ.

Допитването обхваща 1600 души в 130 селища от Руската федерация, като статистическата грешка е под 3,5 процента, допълва ТАСС.