Рейтингът на американския президент Доналд Тръмп се повиши леко според две допитвания, публикувани неотдавна. Това покачване може да се дължи на доброто състояние на икономиката на САЩ, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

Рейтингът на Тръмп се повишил от 35% на 42% в периода февруари-март, показва месечно допитване, изготвено за Си Ен Ен, и още едно проучване на Асошиейтед прес и Центъра за изследване на обществените въпроси. 

Управлението на икономиката си остава "силна точка" за милиардера според американците. Все повече от тях одобряват действията му в тази област (48 на сто), показва допитването на Си Ен Ен. Според него американците, които не одобряват действията на Тръмп в икономическата сфера, са 45%.

Голямата данъчна реформа, предвиждаща намаляване на данъците, приета от Конгреса през декември, също е в актива на Тръмп. Според проучването на АП 46% от американците поддържат фискалната политика на правителството на Тръмп.

Според изследването на Си Ен Ен мнозинството от американците обаче оспорват неговата търговска политика и смятат, че Тръмп е прекалено отстъпчив спрямо Русия.

Тенденцията за покачване на рейтинга на Тръмп обаче не се вижда на този етап в седмичното проучване на института „Галъп”. От май миналата година в това допитване рейтингът на президента си остава под 40-те процента.

За сравнение, след около 430 дни в Белия дом Барак Обама се радваше на подкрепата на 49% от американците през март 2010 г., Джордж Буш-младши на 79% (в контекста на национално единство след 11 септември 2001 г.), а Бил Клинтън – на 51 на сто през март 1994 г.