Турция очаква да обсади сирийския град Африн до няколко дни, съобщава „Хюриет дейли нюз”, позовавайки се на изказване на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Държавният глава заяви днес, че град Африн ще бъде „обсаден” през следващите дни с напредването на турските войски и подкрепяните от Турция бойци на Свободната сирийска армия.

Той добави, че така ще бъде прекъсната външната помощ, която стига до града. Ердоган говори на заседание на парламентарната група на своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Президентът подчерта, че целта на турската офанзива е да направи района на Африн „по-добър за живеене и по-сигурен”, предаде Анадолската агенция. Той подчерта, че установяването на „трайна сигурност в региона” е от най-голямо значение за Турция.

Ердоган изтъкна също, че Турция ще изясни пред всички своите червени линии.

Турската армия обяви на 20 януари началото на операция „Маслинова клонка” в района на сирийския град Африн срещу сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) и Партията на демократичния съюз (ПДС), които Анкара смята за терористични организации.

(БТА)