Турция няма да може да се справи с нова вълна от бежанци, ако кризата в Сирия не бъде разрешена. Това каза турският президент Реджеп Ердоган в Анкара, цитиран от БНГЕС.

По думите му страната му е приела 3,5 млн. сирийски бежанци, освен това има и мигранти от други страни. Така общият брой на бежанците става 5 млн.

Ердоган добави, че Турция осигурява безопасност за цяла Европа, като задържа потока бежанци.

„Турция вече не е в състояние да се справя, ако от Сирия се втурне нова вълна бежанци. (…) За да могат сирийците, които са у нас, да се върнат в родината си, трябва страната им да се почисти от терористи. Терористичната групировка ИД в Сирия беше победена. Сирийските кюрдски сили за самоотбрана сега повече от всички пречат на завръщащите се бежанци. Ето защо за нас е важно да си сътрудничим със САЩ, за да изчистим Сирия от терористите”, каза държавният глава.

Той припомни, че още при бившия президент на САЩ Барак Обама Турция е предложила създаване на зона за сигурност в Северна Сирия.

„За съжаление с Обама това не се получи. Сега има споразумение за зоната с президента Тръмп. Очакваме съюзническото поведение от САЩ: да бъде с нас в нашите усилия за борба с кюрдските сили в Сирия, но американците им доставиха около 50 000 камиона с оръжие, което е много тревожно и неприемливо за нас”, каза Ердоган.