Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган подаде съдебен иск срещу френския политолог Филип Моро Дефарж за това, че последният публично е говорил за покушение срещу живота на турския президент, съобщи Анадолската агенция.

Адвокатът на Ердоган – Хюсеин Айдън, иска да бъде възбудено дело по обвинение в „подстрекателство към покушение срещу живота на президента“ и фактическо нападение срещу него.

Причина са изказвания на Моро Дефарж в ефира на френска телевизия по време на обсъждане на резултатите от референдума за поправките в турската конституция.

Политологът, както го цитира агенцията, казал, че законните пътища (за преразглеждане на резултатите от гласуването) са изчерпани, (остава) или гражданска война, или убийство на Ердоган. Дефарж също добавил, че при сегашните условия не бива да се забравя за покушение.

Заради тези думи Ердоган посочва необходимостта да бъде направена експертиза на психическото състояние на Моро Дефарж заедно с чисто наказателните процедури.

По турските закони, за да бъде заведено дело, не е наложително ответникът да се намира на територията на Турция.

Ищецът моли, в случай на пристигане на Моро Дефарж в Турция или неговото предаване на републиката, съдебните власти официално да установят дали той е здрав психически и ако това е така, да проучат неговите връзки с терористичните организации ПКК и ФЕТО, да се разбере на кого е дадено разпореждане за покушение срещу президента.

След разследването, на основание събраните улики, Ердоган моли прокуратурата да предяви официално обвинение срещу французина и да открие дело срещу него и свързаните с него заподозрени.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!

Използвани са материали на БТА