Турският президент Реджеп Ердоган призова САЩ да екстрадират проповедника Фетхуллах Гюлен. Той направи това в реч, която държа пред своите привърженици в Истанбул, предадоха световните агенции.

"Обръщам се към президента на САЩ. Казвах, че вие трябва или да депортирате този човек, или да ни го предадете, но не бях чут. Сега, след този опит за преврат, отново повтарям: предайте го на Турция, каза Ердоган", цитиран от ТАСС. Той допълни, че Гюлен, който живее в щата Пенсилвания, е в списъка на Турция на издирваните терористи.

Ердоган подчерта, че ако Турция и САЩ са стратегически партньори, те трябва да изпълняват условията на това партньорство. За щастие опитът за преврат се осъществи не така, както искаха организаторите му, отбеляза той.

Турските власти винят избягалия преди 17 години в Щатите Гюлен за подготовката на опита за преврат в Турция. Проповедникът отрече и дори осъди метежа.

Хиляди привърженици на турския президент се събраха тази вечер в Истанбул, за да потвърдят подкрепата си Ердоган.

Симпатизантите на президента се събраха в азиатската част на града, откликвайки на неговия призив в „Туитър” чрез есемеси да останат по улиците, тъй като все още е възможен нов изблик на насилие.

По последни данни 265 души са убити, а над 1400 са ранените при сблъсъците в Анкара и Истанбул снощи. Арестувани са 2800 военнослужещи, а 2745 съдии са отстранени.