Турският президент Реджеп Тайип Ердоган осъди остро решението на Съединените щати да издадат заповед за арест на 12 негови охранители.

Те бяха обвинени в участие в сблъсъците с прокюрдски демонстрации по време на посещението на държавния глава във Вашингтон миналия месец.

Ердоган се закани да се бори политически и юридически срещу решението на Съединените щати.

„Те не направиха нищо срещу протестиращите срещу мен. Задържаха двама от нашите братя, които се намесиха. И издадоха заповеди за арест за 12 от охранителите ми. Що за закон е това? Ако те не са там, за да ме охраняват, защо да ги водя с мен в Америка?“, заяви Ердоган.

„С видеозаписите от инцидента правоприлагащите органи са успели да идентифицират повечето от заподозрените, замесени в нападението. Издадени са заповеди за арест на 16 души – двама от САЩ, двама канадци, а останалите – турски граждани. Извършени са и два ареста“, каза шефът на полицията във Вашингтон Питър Нюшам.

Официалната реакция на Вашингтон не закъсня.

„Обвиненията срещу 12-те турски служители по сигурността изпращат ясно послание, че Съединените щати не толерират лица, които използват сплашване и насилие, за да задушат свободата на словото и законовото политическо изразяване“, каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт.

Сблъсъците станаха на 16 май пред резиденцията на турския посланик във Вашингтон след срещата на Реджеп Ердоган с Доналд Тръмп в Белия дом. Тогава поддръжници на Ердоган и охраната пред посолството се сбиха с кюрдски и арменски протестиращи, които обвиняват турския лидер в грубо нарушаване на човешките права. Десетки бяха ранени.