Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че смята, че диалогът между Турция и Съединените щати ще се засили след встъпването в длъжност на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп и че двете страни ще постигнат консенсус по регионалните въпроси, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Вярвам, че ще ускорим диалога, когато г-н Тръмп встъпи в длъжност. Вярвам, че ще постигнем консенсус с г-н Тръмп, особено по регионалните въпроси, и ще постигнем бърз напредък", заяви Ердоган пред турски посланици на конференция в Анкара.

Турция иска Съединените щати да екстрадират живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, когото турските власти обвиняват за неуспешния опит за преврат през юли.

Също така двете натовски съюзнички имат разногласия във връзка с американската подкрепа към сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа, които Анкара възприема като терористична организация.

По-рано днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза, че вярва, че Тръмп няма да направи същите грешки като досегашната администрация в отношенията с Турция и че Анкара очаква Вашингтон да екстрадира ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен и да прекрати сътрудничеството си със Силите за защита на народа.