Дипломатическият скандал между Турция и Европа не стихва, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган намеси в конфликта и Балканите.

Часове преди парламенарните избори в Холандия, турският президент призова турците и мюсюлманите в кралството, както и тези в Германия, да не гласуват за партии, които следват антитурска политика.

Ердоган се заигра и с Балканите, където очаква подкрепа за предстоящия референдум за конституционни промени.

„Знаем какво направи Холандия при клането в Сребреница. Знаем колко е извратен техният характер и как заклаха 8000 босненци“, заяви той.

Холандски военни бяха част от мироопазващите сили на ООН в Сребреница, когато през 1995 г. босненските сръбски сили избиха около 8000 мюсюлмани.

Холандският премиер Марк Рюте определи думите на Ердоган като „отвратителна фалшификация на историята“.

„Ако Холандия, която предизвика кризата, не вземе насериозно нашите политически решения и не коригира последствията, ще има допълнителни мерки в области, които в момента обсъждаме. Надяваме се, че те ще поправят грешката си“, заяви турският вицепремиер Нуман Куртумлруш.

Турското външно министерство обвини Брюксел, че прилага избирателно демократичните ценности и че застава на страната на Холандия.

Заплаши и с икономически санкции.

Анкара ще подаде жалба срещу Амстердам в Европейския съд за правата на човека и други организации.

Междувременно в телевизионно интервю Ердоган обвини и Германия, че „безмилостно подкрепя тероризма“.

„Г-жо Меркел, може да сте на страната на Холандия, колкото си искате. Вие подкрепяте терористи“, заяви той.

„Поредица изказвания от турска страна са абсурди. Тяхната основна цел е представят Турция като жертва. Този начин за провокация и тактически обмислен и не трябва да му се поддаваме“, коментира германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер.

Една от германските провинции – Саарланд, пък забрани днес изяви на турски политици. Подобна забрана наложи и кмета на Антверпен.

Австрия също готви забрани за агитационни прояви.