След референдума през април Турция може да преразгледа отношенията си с ЕС, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, наричайки Европа „жестока и фашистка” и напомняща за времето преди Втората световна война.

Ердоган посочи, че Турция повече не може да бъде заплашвана от Европа с процеса за членство в ЕС и със споразумението за мигрантите, като подчерта, че този период е „приключил”.

Ердоган призова и Европа „да си гледа работата” по отношение на коментарите ѝ за извънредното положение в неговата страна и подчерта, че няма да позволи на нито един европеец да действа като агент в Турция.

Отношенията между Турция и някои европейски страни като Холандия се обтегнаха много, след като те забраниха агитацията сред турските общности в чужбина.

По думите на Ердоган Германия и Холандия използват „нацистки методи”.

Същевременно еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан заяви днес, че членството на Турция в ЕС ще става „все по-нереалистично”, освен ако Анкара скоро не смени курса на действия, предаде Асошиейтед прес.

Турция започна преговорите за членство в ЕС през 2005 г. Европейските държави обаче имат все повече опасения заради засилващия се авторитаризъм на Ердоган.

Използвани са материали на БТА