„Доналд Тръмп не е причината, а симптомът за случващото се в САЩ“, такива са коментарите в ЕС.

Европа смята, че това е удар срещу демокрацията в света и върховенството на закона.

"Конгресът на САЩ е храм на демокрацията. Да бъдеш свидетел на сцените тази вечер във Вашингтон, окръг Колумбия, е шок“, коментира Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

"Дълбоко oбезпокоителни сцени от Капитолия в САЩ тази вечер. Демократичните гласове трябва да бъдат уважавани“, заяви Давид Сасоли, председател на Европейския парламент.

"В очите на света американската демокрация тази вечер се появява в обсада. Това не е Америка. Резултатите от изборите на 3 ноември трябва да бъдат напълно зачетени", написа Жозеп Борел, зам.-председател на Европейската комисия.

"Шокиран съм от сцените във Вашингтон, окръг Колумбия, това е недопустимо нападение над демокрацията“, коментира случващото се канцлерът на Австрия Себастиан Курц.

„Американската демокрация е устойчива, дълбоко вкоренена и ще преодолее тази криза", заяви Кириакос Мицитакис, министър-председател на Гърция.

"Насилието срещу американските институции е сериозна атака срещу демокрацията. Осъждам гo. Волята и гласът на американския народ трябва да се зачитат“, смята Жан-Ив льо Дриан, министър на външните работи на Франция.

"Враговете на демокрацията ще се радват да видят тези невероятни снимки от Вашингтон. Бунтарските думи се превръщат в насилствени действия – на стъпалата на Райхстага и сега в Капитолия“, коментира Хайко Маас, външен министър на Германия.