Остри, но и разнопосочни реакции от международната общност след началото на руските военни действия срещу Украйна.

Минути след като руският президент Владимир Путин обяви военна операция в Донбас, последва реакция от Белия дом.

Президентът Байдън обяви, че следи ситуацията и ще има обръщение към американския народ. Очаква се той да наложи нови санкции на Русия.

Байдън определи случващото се като „акт на агресия срещу Украйна и глобалния мир.

САЩ ще координират с НАТО, за да осигурят силен, единен отговор, който да спре всяка агресия срещу алианса“, се казва в съобщение на Белия дом.

„Молитвите на целия свят са с народа на Украйна, докато претърпяват непредизвикана атака от руските сили“.

„Само Русия е отговорна за смъртта и разрушенията, които тази атака ще донесе, САЩ и техните партньори ще отговорят единно и решително на тази инвазия“, се казва в позицията, изпратена до медиите.

Джо Байдън е провел телефонен разговор с украинския президент Зеленски. Киев е помолил САЩ да призове  световните лидери да заклеймят агресията на Русия срещу 

Очаква се американският президент да обсъди с лидерите на Г7 срещу Русия. Заради часовата разлика първото изявление на американският президент да бъде около 18:00 ч. българско време.

Външният министър на Великобритания Елизабет Тръс заклейми „атаката срещу украинския народ“ в „Туитър“.

„Ние сме с Украйна. Ще работим с нашите международни партньори, за да отговорим на този ужасен акт на агресия“, написа Тръс.

Великобритания вчера обяви първите санкции срещу Русия. Очаква се днес отново да се събере съвета „Кобра“.

Борис Джонсън вчера обяви вчера и пакет с помощи за Украйна. Някои наблюдатели смятат, че външнополитическата му активност тушира напрежението около скандала с участието му на партита по време на локдауна.

Джонсън е говорил с украинския президент Зеленски и е заявил, че „няма да останем настрана“, докато Украйна е в такава трудна ситуация.

Очаква се по-късно Великобритания да обяви нови санкции срещу Москва. Най-силната наказателна мярка е изключването на Русия от суифт системата.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също заклейми руската операция в Украйна, която застрашава "цивилно население". 

Китай се обяви за дипломатическо разрешение на конфликта и срещу налагането на санкции на Русия, защото такива мерки не работят.

Обща реакция има и от председателите на ЕК и Европейския съвет: „В тези мрачни часове мислите ни са с децата, жените и мъжете на Украйна, които трябва да посрещнат тази атака и се страхуват за живота си“.

Следобед ще има видеоконференция на лидерите на Г7. Вечерта ще започне извънредна среща на 27-те страни членки на ЕС. Основните теми ще са как да се търси отговорност на Русия за действията ѝ и как да е помогне на Украйна.

  • Нови удари в Украйна: Трима души пострадаха след поразяване на почивна станция
  • Руският министър на отбраната: Няма нужда да използваме ядрени оръжия в Украйна
  • Лийв Шрайбър на визита в Украйна: Не спирайте даренията 
  • Шойгу и Гутериш разговаряха за Запорожката АЕЦ
  • Нова серия от взривове в Крим (ВИДЕО)
  • Украйна удари щаб на руската частна армия „Вагнер“
  • 42 държави призоваха Русия да предаде контрола над АЕЦ „Запорожие“ на Украйна
  • Полша обмисля да спре издаването на визи за руснаци
  • 10 руски самолета са блокирани в Германия вече шест месеца 
  • Украински министър: Русия блокира достъпа до лекарства